İyi seyirler dileriz...

Bu içerik Silindi veya Premium Üyelere Özeldir.

Detaylı bilgi için tıklayınız!

Roma İmparatorluğu’nun Sonu

No votes

Beğendiyseniz, puan verin


0 / 10

Your page rank:

MS 165. Marcus Aurelius, barbar ordularına karşı sefer yaparken Roma İmparatorluğu bir salgın hastalığın pençesine düşer. Aynı zamanda, iklimde ani bir soğuma yaşanır: eski ağaçların incelenmesi, sıcaklıkların yaklaşık 3 derece düştüğünü gösterir. Roma katakomplarında, bilim insanları toplu mezarlar keşfeder. Çiçek hastalığının belirtilerini görürler: bu hastalığın nüfusun %15 ila %20'sini yok ettiği düşünülmektedir. Bu çift çevresel kriz, bir askeri krize yol açar: İlk kez, İmparatorluğun iç bölgeleri barbar akınlarıyla sarsılır.

İkinci kriz, MS 260 yılında başlar. Yeni bir salgın, İmparatorluğu vurur. Bu, Roma ordusunun ilk büyük yenilgileriyle örtüşür. Abrittus'ta 25.000 Roma askeri öldürülür: arkeologlar, bu savaşın kalıntılarını ortaya çıkarır. Bu, 3. yüzyıl krizinin başlangıcıdır: istilalar, gasp girişimleri ve para krizleri İmparatorluğu diz çöktürür. Daha yeni toparlanmaya başlarken, Avrasya'da yeni bir iklim krizi kapıdadır: bilim insanları, bunun kaynağını Altay Dağları'nda bulur. Bu durum, Hunları İmparatorluğa doğru iter: Bu, Batı Roma İmparatorluğu'nun sonunun başlangıcıdır.

Son darbe, 150 yıl sonra, Justinianus'un İmparatorluğun kaybedilen topraklarını geri alma çabasını başlattığı anda gerçekleşir. Bir dizi volkanik patlama ani bir sıcaklık düşüşüne yol açar: bilim insanları, bunun 3 ila 6 derece arasında olduğunu tahmin eder. Birkaç yıl sonra, bubonik veba salgını İmparatorluğu vurur: antik pandemiler konusunda uzmanlar, bunun İmparatorluk genelinde yayılmış olduğunu tespit eder. İsrail'deki arkeologlar, bu durumun sonuçlarını keşfeder. Şehirlerin terk edilmesi, tarımsal faaliyetlerin sona ermesi ve ticaret yollarının kesintiye uğraması: İmparatorluk, yok oluşa sürüklenir.

Yapım: Iliade Prod. & ARTE

Posted on:
Views:4
Quality:
Year:
Duration: 50 Min
Country:
Release:
Language:Türkçe Dublaj

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir