Beğendiyseniz, puan verin
Louis Pasteur, Fransız; Robert Koch, Alman, bu iki parlak bilim adamı, milliyetçi duygularla şiddetlenen derin bir rekabet yaşadı. Ancak bu öykünmenin verimsiz olmasından çok, tıp tarihinde benzersiz ilerlemelere izin verdi. Tüberküloz, kuduz, veba, kolera, tetanoz, difteri, tüm arazilerde çatıştılar.
Louis Pasteur, ellili yaşlarında Fransız. Kuduz aşısını geliştirmesiyle dünyaca ünlü olacak. L’autre otuzlu yaşlarında Alman. Tüberküloz basilini keşfetmek için tıpta Nobel Ödülü alacak. Louis Pasteur ve Robert Koch çağdaşlar ve kaderleri olağanüstü. Salgınların popülasyonları yok ettiği on dokuzuncu yüzyılın sonunda çalışmalarının ürününden birkaç büyük tıbbi gelişme doğdu. Fakat bu derin bir rekabettir ve bu öykünmenin kökenindeki milliyetçi duygularla daha da kötüleşmiştir.
1870'de Fransız-Alman savaşı, Almanofil Louis Pasteur için bir dramdı. Almanya'ya karşı kin besliyor, bu da genç bir bilim adamı olan Rhin ile tam bir yükselişte şiddetli bir rekabetle sonuçlanıyor: Robert Koch. Ulusal ünlülerden biri ve diğeri olun ve Fransız-Alman ilişkileri tarihlerinin en gergin dönemlerinden birine girdiğinde, iki bilim adamı tüm arazilerde karşı karşıya gelir. En büyük keşfi yapacak olan budur. Her biri enstitüsünü kurar, yeni öğrenciler alır.
Milliyetçi düşüncelerle desteklenen Pasteur ve Koch arasındaki ve daha genel olarak iki okulu arasındaki rekabet yaklaşık yirmi yıl sürdü. Nihayetinde insanlığa hizmet etmek için birbirlerini beslemeyi bırakmayacak iki karakter, iki ego, iki çalışkan arasında bir muhalefet. Kömür, tüberküloz, kuduz, difteri, kolera, veba… Birkaç yıl içinde, çağın tüm büyük salgınlarına karşı mücadele muhteşem bir ilerleme kaydediyor. Eski kimyager ve küçük saha doktoru birlikte ilacın süresini değiştirmesine izin verdi ”. Salgın hastalıklar acımasızca gerilecek ve yaşam beklentisi benzeri görülmemiş bir sıçrama yapacak.
Yapım : ARTE & Martange Prod.