İyi seyirler dileriz...

Escher, Sonsuzluğa Yolculuk


Warning: A non-numeric value encountered in /home/belges/public_html/belgeselsemo/wp-content/themes/muvipro/template-parts/content-single.php on line 88
610 votes, average 7,2 out of 10

Beğendiyseniz, puan verin


0 / 10

Your page rank:

M.C. Escher: Sonsuzluğa Yolculuk, ünlü Hollandalı sanatçı Maurits Cornelis Escher'ın hayatını ve çalışmalarını izleyen biyografik bir belgesel film. Robin Lutz'un yönettiği filmde Escher'ın ailesi, arkadaşları ve akademisyenleri ile röportajların yanı sıra esrarengiz ve zihin büken sanat eserlerinin arkasındaki adamın samimi bir portresini sağlayan nadir arşiv görüntüleri ve fotoğrafları yer alıyor.

Film, Escher'ın Hollanda'daki ilk yıllarını ve doğaya ve desenlerine olan ilk hayranlığını tanıtarak başlıyor. Escher'ın oğulları George ve Jan ve matematikçi arkadaşı Donald Coxeter ile röportajlar yaparak, çocukluğu, çalışmaları ve sanatsal gelişimi hakkında bilgi ediniriz. Escher'ın dünyanın karmaşıklıklarını daha iyi anlamasına yardımcı olacak araçlar olarak algıladığı geometri ve matematiğe güçlü bir ilgisi olduğunu öğreniyoruz. Dahası, Escher'ın II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasındaki deneyimlerinin sanat ve gerçeklik algılarını nasıl derinden etkilediğini görüyoruz.

Film, İtalyan manzaraları ve Mağribi mimarisinden esinlenen ilk eserlerinden imkansız yapılar, yansımalar, mozaikler ve başkalaşım ile daha sonraki kaygılarına kadar Escher'ın sanatsal evrimini araştırıyor. İzleyici, Escher'ın “Gündüz ve Gece”, “Sürüngenler”, “Görelilik” ve “Şelale” gibi kapsamlı bir başyapıt yelpazesine karşı tedavi edilir. Belgesel, izleyicilerin mekan, form ve hareket algısına meydan okuyan şaşırtıcı derecede hassas baskılar oluşturmak için gravürler ve litografi gibi geleneksel teknikleri nasıl kullandığını gösteren Escher'ın yaratımlarının ardındaki özenli süreci araştırıyor.

Anlatıya, Escher'ın sanat eserlerini inceleyen ve arkasındaki matematiksel kavramları açıklayan matematikçiler, fizikçiler ve sanatçılarla yapılan röportajlar dahildir. Film, Escher'ın çalışmaları hakkında nesnel gerçekler ve öznel görüşler arasında tatmin edici bir denge sağlayarak yaratıcı süreci ve geride bıraktığı miras hakkında kapsamlı ve nüanslı bir bakış açısı yaratıyor.

Film aynı zamanda Escher'ın kişisel hayatına da değinerek onu sanatsal kimliği ve sağlık sorunları ile mücadele eden karmaşık ve içe dönük bir adam olarak tasvir ediyor. George ve Jan Escher ile yapılan röportajlar, babalarının karakterine ve aile ve arkadaşlarla olan ilişkilerine nadir bir bakış sunuyor. Bazen film, tamamen bilgilendirici bir belgeselden ziyade Escher'ın mirasının kişisel bir kutlaması gibi hissediyor, ancak sanatsal vizyonunun ana temasından asla çok uzak değil.

Genel olarak, M.C. Escher: Sonsuzluğa Yolculuk, 20. yüzyılın en etkili sanatçılarından birine görsel olarak çarpıcı ve entelektüel olarak ilgi çekici bir övgüdür. Escher'ın sanatını ve yaşamını eleştirel bir gözle araştırıyor, başarıları ve sanat ve bilim dünyası üzerindeki kalıcı etkisi hakkında yeni bir bakış açısı sağlıyor. Film, Escher'ın mirasının bugüne kadar nasıl alakalı ve ilham verici olduğunu göstererek sanatçıları, matematikçileri ve bilim adamlarını algı ve yaratıcılığın sınırlarını keşfetmeye devam etmeye motive ediyor.

Yapım: Robin Lutz Prod. & Zeitgeist Films & Gusto Entertainment

Posted on:
Views:6
Quality:
Duration: 80 Min
Release:
Language:Türkçe Dublaj
Director:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir