İyi seyirler dileriz...

Apollo Projesi, Trajedi ve Büyük Zafer

No votes

Beğendiyseniz, puan verin


0 / 10

Your page rank:

Bu, NASA'nın Apollo Programı'nın dramatik hikayesidir. Hikaye, Sovyetlerin Sputnik ve kozmonot Yuri Gagarin ile elde ettiği başarıya yanıt olarak Başkan Kennedy'nin on yılın sonuna kadar Ay'a iniş için koyduğu iddialı tarih hedefiyle başlıyor. Werner von Braun'un, eski bir Üçüncü Reich roket bilimcisi olarak NASA'nın planlamasında nasıl öncü bir rol oynadığını inceliyoruz. Mercury ve Gemini görevlerinde çığır açan başarıların ardından, NASA, Apollo 1 felaketiyle sarsıldı; bu felakette, üç mürettebat üyesi (Gus Grissom, Ed White ve Roger Chaffee) fırlatma rampasında meydana gelen bir kaza sonucu hayatını kaybetti. NASA, başarılı bir insanlı fırlatış için tasarımlarını ve yöntemlerini yeniledi ve Apollo 7 ile başarılı bir fırlatış gerçekleştirdi. Ardından, güçlü Saturn V roketiyle gerçekleştirilen Apollo 8 fırlatışı geldi – bu, şimdiye kadar görülen en büyük ve en güçlü roketti. Görev, Ay'ın ilk insanlı yörüngesiyle ve astronot Bill Anders tarafından çekilen efsanevi ‘Earthrise' fotoğrafıyla büyük bir başarıyla sonuçlandı.

NASA'nın bir sonraki meydan okuması, dünyanın ilk gerçek ‘uzay aracı' olan Ay Modülü'nü test etmek ve Ay'ın beklenmedik ‘mascon'larının gelecekteki Apollo görevleri için ne tür riskler oluşturduğunu belirlemekti. Ancak 1969'da, Apollo Programı'nın tarihi bir başarıya imza atması için her şey hazırdı; bu, mürettebat üyeleri Armstrong, Aldrin ve Collins'in yeteneklerini sınayacak ilk Ay inişi girişimiydi.

Apollo 11'in başarısının ve Kennedy'nin Ay'a bir adam indirme hedefinin gerçekleştirilmesinin ardından, Apollo Programı'nın geleceği konusunda sorular ortaya çıktı. Ay görevlerine olan kamu ilgisinin azalması ve hükümet fonlarının kesilmesiyle NASA, bilimsel araştırmalara odaklandı. Ancak Program'ın son aşaması, astronotların ve Misyon Kontrol'ün sınırlarına kadar zorlandığı Apollo 13'ün dramatik neredeyse felaketle anılmasıyla en iyi şekilde hatırlanıyor.

Bu video Epic History TV için James Malcolm tarafından hazırlandı: www.jamesmalcolm.work @JamesEMalcolm ve https://belgeselsemo.com.tr  BELGESELSEMO sitesi tarafından Türkçeleştirilmiştir.

Posted on:
Views:7
Quality:
Year:
Duration: 54 Min
Country:
Release:
Language:Türkçe Dublaj
Director:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir