İyi seyirler dileriz...

Galileo Galilei, Bilimin Devrimcisi

No votes

Beğendiyseniz, puan verin


0 / 10

Your page rank:

Bir bilim adamı olarak Galileo Galilei, hayatı fizik ve astronomi konusunda çığır açan bir bilgi ile başlar ve Engizisyon Mahkemesi önünde sona erer: Galileo öğretilerini iptal etmelidir. Bilim, güç ve ahlakın ayrılmazlığı hakkında bir hikaye.

Başka hiçbir bilim adamı gibi, Galileo Galilei de o zamandan beri hızla gelişen ve bugün hayatlarımızı belirleyen modern bilimin doğuşu için tarihsel bir ayaklanma anlamına geliyor. Belgesel, dramatik yaşamını eleştirel genç ruhtan, becerikli deneyciden Kopernik dünya sisteminin tutkulu savunucusuna ve Engizisyon'un önde gelen köylü kurbanına kadar takip ediyor.

Başlangıçta Galileo, Pisa'da meraklı bir öğrencidir, katedralde sallanan avizeyi izler ve sarkaç yasalarını bulur. İlk sarkaç saatlerinin temelidir. Muhtemelen Pisa Kulesi'nde serbest düşüşte deneyler yapıyor. Daha sonra Hollanda'dan teleskopu yeni lenslerle optimize etti ve “göz tüpünü” gökyüzüne yönlendiren ilk kişiydi. Ayın dağları olduğunu ve Jüpiter'in kendi uydularından dördü olduğunu keşfeder. Gözlemlerini dünyanın ilk bilimsel en çok satanı olan “Yıldız Mesajı” nda yayınlıyor.

Ama sonra dünyanın merkezi olan dünya olmadığını iddia eden Copernicus'un takipçisi olarak ortaya çıkıyor, ancak diğer tüm gezegenler gibi güneşe yakın bir nokta etrafında dönüyor. Teologlar fikri sapkın olarak markaladılar. Bununla birlikte, temel olarak, dünya görüşleri değil, kilisenin yorumlanmasının egemenliği ve Otuz Yıl Savaşı ile sarsılan Avrupa'daki güç dağılımı ile ilgilidir.

Galileo, devrimci dünya görüşüne amansız bağlılığıyla bir baş belasıdır ve kiliseye sapkınlık ve itaatsizlik şüphesiyle suçlanmaktadır. Tövbekar gömleğinde Engizisyon'dan önce mahkumiyetinden vazgeçmek zorunda. 1992 yılına kadar kilise onu resmen rehabilite etmedi. Galileo'ya karşı yapılan duruşmanın temeli olan bilim ve inanç arasındaki ayrım, dünyamızı bugüne kadar şekillendirdi.

* 1982'de yayınlanmaya başlayan Terra X belgesel serisinin Alman saatine göre 12 Eylül 2021 saat 19.30'da ZDF kanalında yayınlanan 1774. bölümüdür.

Yapım: ZDF & ARTE

 

Posted on:
Views:12
Quality:
Year:
Duration: 43 Min
Country:
Release:
Language:Türkçe Dublaj
Director:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir